verslag OBB wedstrijd 12 maart 2023

 

Obedience wedstrijd 12 maart

Zondagochtend 12 maart, 05.45 uur en de wekker gaat. Wie wedstrijden wil lopen, moet er iets voor over hebben. En dat iets begint al met vroeg je bed uit, om vervolgens een respectabel aantal kilometers te rijden naar de plaats van bestemming. In dit geval was dat Axel, waar de Zeeuws- Vlaamse Kynologenclub een FCI Obedience wedstrijd organiseerde.

Voor mij en mijn Pyreneese Herder Nola, is dit onze allereerste wedstrijd in de OBB klasse, op vreemd terrein. Toch best spannend allemaal. Gelukkig hoef ik dit hele proces niet alleen te verwerken, want ook Isabelle Hulsman met haar Witte Herder Nero, loopt mee maar dan een niveau hoger, de OB 1 klasse. Uiteraard worden we beiden heftig toegejuicht en ondersteund door onze collega’s en instructrice via de app van de wedstrijd groep van de KC.

Tijd om te starten, de oefening waar ik zelf het meest tegenop zie, af-blijf, 1 minuut in het zicht op 10 meter afstand. Nola heeft er een handje om weleens stiekem haar plaats te verlaten. Maar zonder geluk kom je er ook niet, en laten we vandaag eens mazzel hebben. Ze blijft keurig liggen met als resultaat een 10! Dan het voor en achterlangs volgen, gevolgd door de chip controle. Helaas, heb ik een Pietje (of eigenlijk Mientje) ongeduld en dat voor en achterlangs volgen duurt net iets te lang voor mevrouw haar zin. En de steward (ringhulp) met de chip scanner is toch een beetje eng.

Nola mag even rusten, het is nu tijd voor Isabelle en Nero en hun blijf oefening, 1 minuut zitten in het zicht op 15 meter afstand. Ook Nero weet een dik verdiende 10 binnen te halen bij zijn eerste oefening. En dat is toch heel prettig om heel positief te kunnen starten voordat je verder gaat met de individuele oefeningen.

Daar gaan we dan…. De individuele oefeningen beginnend met het vak zenden/plaats sturen. Een oefening waar wij (Nola en ik) normaal weinig tot geen problemen mee hebben. Spijtig genoeg, dacht Nola er iets over en wist niet helemaal wat er van haar werd verwacht, of was onzeker over het vreemde veld met klapperende lintjes. Resultaat een dikke nul voor deze oefening, dat is even zuur, want het vak zenden is een oefening waar 40 punten op zijn te behalen. Niets aan te doen, hop, door.

De oefeningen die daarop volgen, gaan gelukkig goed. Hier en wat puntjes aftrek voor een extra commando en/of handhulp maar dat mag de pret niet drukken. Er moet wat te trainen over blijven en voor de allereerste keer op een vreemd terrein, ben ik oprecht super trots op mijn meisje. Voor ons zit het erop.

Tijd voor de individuele oefeningen van Isabelle en Nero. Ook zij starten met het vak zenden. Daar gaat het gelukkig wel goed. Alleen lijkt Nero wat afgeleid te zijn door mijn persoontje, dus zodra de oefening is afgelopen, maak ik me als de wiederweerga uit de voeten en ga ik een heel eind verder staan. De rest van hun oefeningen die volgen worden ook keurig en beheerst uitgevoerd. Dat blijkt wel uit het resultaat, 253,5 punt! Goed voor een tweede plaats in de OB1 klasse en een diploma. Een hele dikke proficiat voor Isabelle en Nero.

Voor Nola en mij een totaal van 209 punten, geen diploma maar wel een derde plaats in de OBB klasse. Dus toch een klein succesje geboekt. Het was een fantastische ochtend. We hebben wat leerpunten mee naar huis genomen en daar gaan we de komende periode hard aan werken. Op naar de volgende wedstrijd!  

Rita en Nola