De aaihondenclub bestaat 25 jaar!

25 jaar aaihonden een ware mijlpaal! 

 
Afgelopen week hebben wij het 25 jarig bestaan van het aaihondenproject gevierd. Een prachtig initiatief waarbij ouderen en mensen met een beperking even alles kunnen vergeten en alleen maar hoeven te genieten. Vorige week heeft hier een mooi artikel over in BN de Stem gestaan.
 
Susan Rutten vertelt:  

In 1998 zoeken 2 verzorgenden uit het ABG contact met onze vereniging met het verzoek eens met een hond(en) langs te komen om bewoners, die hun huisdier moeten missen, te bezoeken.
Best bijzonder, want 25 jaar geleden was het ondenkbaar dat er huisdieren in
verzorgingstehuizen werden toegelaten. Het heeft Rian van Meel en Karin van de Velde dan ook alle moeite gekost om de directie toen te overtuigen van het nut en de noodzaak van onze bezoeken.
Onze toenmalige secretaris Wanda Broos nam dit verzoek serieus en is binnen de KC gaan onderzoeken of er gehoor aan kon worden gegeven. Een aantal instructeurs wilden het gaan uitproberen, dus vanuit onze kant positief, weliswaar onder het maken van goede afspraken;
Per bezoek zou er een voor- en nabespreking zijn om goed te monitoren of alles naar wens verliep, zowel voor de bewoner, verzorgende, hond en hondengeleider.
Let wel, het was een experiment, dus alle ogen waren op ons gericht.
Doordat al snel bleek dat ons wekelijks bezoek aan het ABG een groot succes was, kwam er vanuit andere locaties van tanteLouise, de SDW en de GGZWNB hetzelfde verzoek; kom ons ook AUB verblijden met de hondjes! Uiteindelijk gingen we naar 8 verschillende locaties, van Ossendrecht tot Steenbergen.
Hierdoor werd onze medewerkersgroep snel uitgebreid tot 20 medewerkers die per persoon 2 keer per maand ingezet werden. Dit onder leiding van Fred Verniel die de maandagochtendbezoeken regelde en op donderdagmiddag deed Marjan Verkaik hetzelfde.
Na 20 jaar inzet heeft Fred het overgedragen aan Mieke Linders en Marjan Verkaik draagt het nu over aan Ineke Noordzij. Heel fijn dat er nog steeds medewerkers bereid zijn zich hiervoor in te zetten want we verrichten soms kleine wondertjes.
Bij voorbeeld Ad, helaas al op vrij jonge leeftijd komen wonen in het ABG, wilde absoluut niet uit bed laat staan van zijn kamer. Marjan heeft 1 op 1 samen met haar hond bereikt dat hij uiteindelijk aan haar arm mee wilde, want de honden waren uiteindelijk zo belangrijk geworden!
Een andere bewoonster zag in de Ierse Wolfshond een pony die ze op stal moest gaan zetten. Allemaal bijzondere en leuke herinneringen, te veel om op te noemen!
Donderdag 15 april werden we in de Stuyvenburg in het zonnetje gezet en bedankt voor 25 jaar inzet. tante Louise trakteerde ons op een gezellig middagje koffie met gebak en een drankje met een lekkere snack. Vanuit de KC kregen Susan, Marjan en Mieke een prachtige bos bloemen.
Vanuit de Aaihondengroep hebben we Marjan in het zonnetje gezet middels een
‘snoeppakket’ en herinneringsboek. Zij blijft nog wel medewerker zolang haar hond het volhoudt. Ook een prachtige bos bloemen vanuit tanteLouise werd haar door Tessa uitgereikt, die ook aan onze honden had gedacht; een lekkernij met bedankbrief.

De aaihondengroep heeft ook veel te danken gehad aan Dirk-Jan en Wanda (vanuit de KC) en aan Tessa, Henk en Leontien (vanuit tanteLouise) die ook bedankt werden middels een lekker flesje wijn. Fred heeft deze middag ‘aan elkaar gepraat’ waarvoor wij weer zeer erkentelijk waren!

Al met al heel bijzonder om dit samen 25 jaar te hebben mogen doen.
Op naar de volgende 25 jaar!!!

Susan Rutten