Landelijk examen obedience op KC Scheldezoom

Landelijk examen obedience op KC Scheldezoom

1x in de 2 jaar wordt er een examen gehouden en in de tussenliggende jaren wordt er een landelijke wedstrijd georganiseerd. Dit jaar was het (na 3 corona-jaren) weer tijd om een examen te organiseren vanuit onze club. Op 8 oktober j.l. was het dan zo ver.

13 deelnemers van onze eigen vereniging waagden een poging om het felbegeerde diploma te behalen.Op het niveau van de OBB waren er 9 lopers. Hiervan zijn er 3 geslaagd voor hun diploma (waarvan 1 met een uitmuntend, waarvoor je een brevet krijgt). Gefeliciteerd! Op het OB1-niveau was er 1 combinatie, bij de OB2 2 en bij de OB3 was er ook 1 combinatie. Ondanks dat ze goed hun best hebben gedaan, konden ze niet met het felbegeerde papiertje naar huis. Gelukkig was het weer en de sfeer goed en is iedereen weer een ervaring rijker!

Maar hoe zit dat nu met het landelijk examen en de landelijke wedstrijd?
Wie kunnen er allemaal aan meedoen en wat houdt het in?Als je eenmaal OBB traint of hoger (dus na de basis- en gevorderdencursus) kun je je opgeven voor een landelijk examen of wedstrijd. Bij een examen van de club keuren en ringhulpen wij zelf. Ook is bij ons de telling iets minder streng dan bij het landelijke gebeuren.Op het moment dat je je opgegeven hebt voor het landelijk examen worden er 3 extra trainingen georganiseerd waar je aan mee hoort te doen. Dit om de honden aan elkaar te laten wennen. Op de dag zelf komt er een landelijke keurmeester en ringhulpen. Zij begeleiden je dan door de oefeningen heen.Voor het landelijk examen mogen ook mensen van buiten onze club inschrijven, mits ze een logboekje/werkboekje voor de hond hebben. De meeste lopers zijn wel van onze eigen club.

Bij de landelijke wedstrijd gaan we nog net iets verder, want dan wordt er ook gestreden voor de beker op de diverse niveaus. Op de wedstrijd kun je kiezen of je alleen wedstrijd loopt of dat je ook voor het diploma gaat. Qua uitvoering maakt het voor die dag niet uit, maar je kunt dan evt. weer met een diploma naar huis gaan, als het goed gaat. Bij de landelijke wedstrijd zijn er altijd inschrijvingen van externe lopers. Een drukke bedoening dus, maar wel gezellig!!
Mocht je een keer mee willen doen of vragen hebben, neem dan contact op met een van onze instructeurs en die helpt je verder.