KC Scheldezoom | Aaihondenproject
15503
page-template-default,page,page-id-15503,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Aaihondenproject

Het Aaihondenproject “De Woefkes” is in oktober 1998 onder de naam “Beestenboel” opgericht door een werkgroep van KC Scheldezoom, in samenwerking met het voormalige verpleeghuis ABG, thans Moermont, een verpleeghuis in Bergen op Zoom voor mensen met een somatische en/of psychogeriatrische (o.a. dementerenden) aandoening. Inmiddels gaat op 5 locaties op maandagmorgen of donderdagmiddag een groepje honden met hun bazen op bezoek bij bewoners van Moermont, de Stuijvenburg, Vrederust, Mariahove (Ossendrecht) en de Lindenburgh (Steenbergen). Er is altijd een (ex)instructeur van de KC-Scheldezoom aanwezig die de deelnemers begeleidt. De belangstelling van de bewoners voor de wekelijkse bezoeken is zo groot, dat er een wachtlijst is.

Hoe vrijwilligers kunnen helpen.

Mensen met een “aai-hond” kunnen veel vreugde brengen bij bewoners van zorgcentra. Het aaien van een sociaal dier verlaagt niet alleen de bloeddruk, maar is ook prettig en “hartverwarmend”. Het dier geeft liefde, warmte, genegenheid en aandacht aan de betrokkenen. Het sociale contact dat hierdoor ontstaat, alsmede de continuering hiervan is van groot belang. Het aaihondenproject voorziet in een grote behoefte, want een huisdier kan er zorg voor dragen dat bewoners van zorgcentra fitter, actiever en minder eenzaam zijn. In Amerika en Engeland wordt reeds enkele tientallen jaren succesvol gewerkt met dit soort projecten!

Waaraan moeten een aaihond en zijn baas voldoen

De hond moet:

• goed verzorgd zijn.
  • minimaal twee jaar oud zijn.
  • er plezier aan beleven.
  • aaibaar en te beknuffelen zijn.
  • kunnen wennen aan rolstoelgebruik / vreemde geluiden.
  • geen teken- en/of vlooienband dragen.

De baas moet:

• er plezier aan beleven.
  • sociaal zijn.
  • hondenkoekjes, speeltje, borstel etc. meenemen.
  • bij wandelingen zorgen voor een tweede lijn.
  • lid zijn van de KC-Scheldezoom.

Bent u geinteresseerd?

U kunt zich aanmelden bij een van de leden van de KC-werkgroep. Zij bespreken dan of u en uw hond in aanmerking komen om mee te doen met het project. De werkgroep zal ook nieuwkomers goed begeleiden, observeren en evalueren. Dit is noodzakelijk om een goede voortgang van het project te bewaken. Alle deelnemende bazen en honden zijn als vrijwilligers verzekerd. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen.